Als je je rolluik gaat automatiseren, moet je wel weten hoe sterk de motor moet zijn. Deze kracht wordt vaak aangegeven in Nm, dus dan weet je nog niet welke je moet hebben. In dit artikel gaan we kijken hoe je de juiste motor kiest - onafhankelijk van het merk én onafhankelijk van het advies die de leverancier zelf geeft. Hierdoor krijg je meteen antwoord op de vraag waarom het opgetild gewicht verschilt bij fabrikanten, terwijl het aantal Nm dat ze aangeven hetzelfde is.

1. Maak het je gemakkelijk - zoek het op in de tabel

Misschien ben je niet op zoek naar formules en een hele uitleg, maar wil je gewoon een antwoord. In de onderstaande tabel vind je het maximale opgetild gewicht per type motor en asdiameter.
Let op: Ga niet op het randje zitten met het maximale gewicht en neem wat marge. Je weet nooit precies hoeveel je rolluik weegt en de berekende waardes zijn wél de absolute maxima.

Daar zit geen marge in.

Trekkracht in Nm as 50 mm diameter - maximaal opgetild gewicht in kg as 60 mm diameter - maximaal opgetild gewicht in kg as 70 mm diameter - maximaal opgetild gewicht in kg
6 24 20 17
10 40 33 29
15 61 50 43
20 81 67 58
25 101 84 72
30 122 101 87
35 142 118 101
40 163 135 116
50 203 169 145

 

2. Bereken het zelf; de formule om opgetild gewicht te berekenen als je het aantal Nm van een buismotor weet

De formule om het opgetild gewicht te bereken is als volgt:  (Nm buismotor / straal van de as in meter)/9,81

Je neemt het aantal Nm van de motor, deel dit door de straal van de as uitgedrukt in meter. De uitkomst deel je door 9,81 om het aantal Newton om te rekenen in Kg.

Voorbeeld:
Je hebt een motor van 30 Nm en een as van 60 mm diameter. Wat is het maximale gewicht?

30 Nm en deelt dit door 0,03 (3 cm is de straal van een as van 60 mm). Het totaal hiervan is 1000 N. Dit deel je door 9,81 (9,81 N = 1 kg) en dan krijg je 101,94 kg.

Maar waarom verschillen deze waardes met de waardes die de fabrikant opgeeft?

Er zijn 2 redenen voor verschillen:

1. De waarden voor de berekening verschillen.

Als je kijkt naar de verschillende assen, zie je dat de maximale opgetilde waarden per as verschillen voor eenzelfde kracht in Nm. Het kan dus zijn dat de waarden die je berekent, verschillen met de berekening van de fabrikant, omdat die een andere asmaat heeft gebruikt om de waardes te berekenen. Somfy gebruikt bijvoorbeeld een 50 mm diameter as om het opgetild gewicht te berekenen. Daar is dus niets mis mee, maar je moet wel zien dat je weet wat de berekeningsbasis is. Stop je namelijk de motor in een 70 mm as, dan krijg je dus een lager maximum. Vandaar het volgende verschil

2. De fabrikant gebruikt een veiligheidsmarge.

Als je kijkt naar de waardes die Nice opgeeft bij de buismotoren, zie je dat die veel lager liggen dan de berekende waarde.

Waarom?

Nice heeft ervoor gekozen om zo min mogelijk problemen in de praktijk te hebben met de toepassing van hun motoren. Door een relatief laag aangegeven opgetild gewicht te nemen voor een motor met een bepaalde trekkracht, is het niet erg als er een motor in een bredere as komt te zitten.

Voorbeeld:
Nice geeft een maximum gewicht van 28 kg voor hun 15 Nm motoren. Volgens de berekening ligt dit echter op minimaal 43 en maximaal 61 kg. Dat is dus opvallend lager.

Maar, als je deze motor in een 8K70 as stopt én je hebt je rolluik te licht ingeschat, kom je niet in de problemen. En dat is dus het uitgangspunt bij de waardes van Nice. Echter, doordat je nu weet hoe je je maximale kracht van de motor kunt berekenen op de juiste manier, kun je nu wel geld besparen. Wat marge is natuurlijk goed, maar uiteindelijk moet je weten wat je écht nodig hebben en alleen daarvoor betalen.

Conclusie

Je kunt gemakkelijk zelf bepalen wat de benodigde kracht van de rolluikmotor is voor jouw rolluik.  Fabrikanten geven soms andere waarden op, doordat ze een marge willen inbouwen of de kracht hebben berekend op een bepaalde buisdiameter. Door zelf te berekenen welke motor je nodig hebt, bepaal je zelf gemakkelijk wat de juiste motor is en betaal je niet teveel.  Zorg wel voor een goed marge in de capaciteit van de motor, omdat je nooit precies het gewicht van je rolluik kent. 

Heb je vragen, dan kun je altijd contact opnemen voor hulp of advies. Het mailadres is info@tromm.com