trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star
trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star
5

Somfy RTS

Somfy RTS systeem Somfy RTS

 

Wat is RTS?

 

RTS is het draadloze besturingssyteem van Somfy.

 

De afkorting RTS staat voor Radio Technology Somfy.

 

Het is een draadloos bedieningssyteem voor motoren voor rolluiken en zonweringen, maar is in de loop van de jaren uitgebreid tot een compleet programma van sturingen.

 

Zo kun je met RTS systemen ook je lichten bedienen of je garage openen.

 

De voordelen van RTS

Een groot voordeel van RTS is de draadloze bediening, waardoor je meer comfort kan creëren in je huis.

 

Je hoeft namelijk niet naar het product toe te lopen om het te bedienen.

 

Het signaal gaat zelfs door muren heen en heeft binnenshuis een bereik van wel 20 meter (in het vrije veld nog meer)

 

Dit komt omdat het signaal een radio signaal is en geen infra rood signaal, zoals je bijvoorbeeld van je TV gewend bent.

 

Je hoeft met de afstandsbediening dus ook niet te richten op het product, zoals je dat bij je TV wel doet.

 

 

 Verder bespaar je op de installatiekosten omdat je niet naar alle bedieningspunten stroomkabels hoeft te leggen.

 

Ook het toevoegen van een sensor, een zender of een tijdsklok kan eenvoudig en snel gebeuren - zonder breekwerk.

 


De nadelen van RTS

 

RTS heeft ook nadelen.

 

Het is namelijk een systeem van Somfy alleen, dus je kunt geen bedieningen van Nice tegelijk gebruiken (omgekeerd gaat dat ook niet, dus dit is niet uniek voor RTS)

 

 

Ook betekent het dat je geen universele afstandsbediening kunt kopen, zoals je die bij de TV wel kunt krijgen. Dat is het verschil met infrarood, waarbij je die oplossingen wel hebt.

Met je afstandsbediening kun je dus alleen RTS producten bedienen.

 

Een laatste nadeel is dat binnen het RTS systeem er geen terugkoppeling kan gebeuren. Je weet dus niet of een rolluik bijvoorbeeld ook echt naar beneden is gegaan, of vastgelopen is op een obstakel.

Als je die terugkoppeling wilt hebben, dan is het IO systeem van Somfy de juiste keuze. 

 

Hierbij is dan een laatste persoonlijk noot, want de bovenstaande nadelen zijn gebaseerd op feiten, dit laatste op mijn mening.

 

Persoonlijk denk ik ook dat je moet kijken naar de toekomst, waarbij het IO systeem het nieuwste platform is en daarbij denk ik dat de meeste nieuwe ontwikkelingen op IO gebied zullen zijn.

De robustheid van een RTS systeem dat al jaren meegaat is natuurlijk een voordeel, maar de innovatie zal vooral op het gebied van IO liggen.

 

Als je dus iets mist in het assortiment van bedieningen (en denk er daarbij aan dat je RTS apparaten ook kan aansturen via , dan kun je beter voor IO kiezen.

Maar zoals je hieronder kunt zien, is er een breed assortiment dat al veel opties biedt:

 

Het Somfy RTS assortiment

Motoren

 

Voor rolluiken is er de  Oximo RTS serie, die niet alleen op afstand te bedienen is, maar ook voorzien is van obstakeldetectie en bescherming tegen vastvriezen.

 

Vroeger wer de Somfy Altus RTS motoren  veel gebruikt, maar tegenwoordig wordt die vooral als vervanging van defecte Altus motoren gebruikt, gezien het geringe prijsverschil en het ontbreken van de veiligheidsfuncties (die de Oximo wel heeft).

 

De Altus 40 is overigens de enige optie voor motoren met geïntegreerde afstandsbediening voor assen met een diameter van 40 mm.

 

Bedieningen

 

Allereerst heb je de zenders. Dit zijn de gewone afstandsbedieningen, met zowel 1 kanaals bediening als bediening van meerdere kanalen (en dus meerdere rolluiken vanaf 1 apparaat).

Somfy RTS bedieningen

 

 Ook heb je sensoren. Deze sturen de motor op basis van bijvoorbeeld zonlicht. Hierdoor kun je een automatisch werkend systeem maken, zodat je nooit schade hebt door wind of regen.

 

Je kunt je systeem verder automatiseren door sturing op tijd. Heel handig tijdens de vakantie, waarbij er voor bepaalde modellen ook afwezigheidssimulatie mogelijk is, zodat het lijkt of je thuis bent.

Somfy RTS tijdssturingen